De transitie van militair naar burger

Als Stichting zijn wij niet alleen actief voor onze leden. Wij proberen “er te zijn” voor iedere veteraan. Zo kan het zijn dat jij of je buddy of een andere (oud) collega moeite heeft met het verlaten van de dienst.  Je draai vinden in een andere baan. Het klinkt heel gewoon maar dat is het soms niet. Je mist misschien de kameraadschap, de regelmaat en wellicht “gewoon” de baas.
 
Wij zijn druk bezig om hierin juist het verschil te maken. Je wisselt tenslotte niet van baan maar van leven. Van militair naar burger is geen “jobhoppen” maar “lifehoppen”!
 
Welke rol wij als Stichting hierin kunnen gaan spelen is vrij onzeker. Wat wij wel willen oppakken is een stukje bewustwording creëren onder dienstverlaters, Defensie en gelijkgestemden. 
Logo | Veteranen stichting 2 Can Rule | Tiel

Wat zien wij nu

Zorg voor (oud) collega’s die helaas ziek zijn geworden of gewond zijn geraakt door de dienst kan altijd beter maar daarin is in onze ogen al aardig in voorzien. Wij willen ons dan ook niet focussen op deze doelgroep.

Uit een rondgang binnen onze stichting blijkt dat de overgang van het militair zijn naar een burger leven soms best lastig kan zijn. Kreten als “Had ik dit maar eerder geweten voor mijn dienstverlating…” of “Ik heb toch de verkeerde beroepskeuze gemaakt omdat ik te weinig inzicht buiten de poort had…” komen regelmatig voorbij.

Hiermee willen wij niet zeggen dat “de baas” alles dient te ondervangen, zeker niet. Maar een stukje voorzorg voor personeel wat de dienst gaat verlaten, dat kan natuurlijk geen kwaad en maakt mensen bewust van wat het in gaat houden.

Er zijn veel mensen die doelgericht of gedwongen de dienst verlaten die dondersgoed weten wat ze willen gaan doen en wat daarbij komt kijken. Daar heeft niemand omkijken naar en dat is natuurlijk 100 punten.

Maar er is ook een groep die het laatste stukje opvoeding in het leven heeft “genoten” bij Defensie.  Mensen die als 17 jarige begonnen met dienen, een aantal contracten hebben doorlopen en dan tegen het “up or out” systeem aanlopen. 

Leidinggevenden zeggen in dit stadium vaak “Ach, je bent een goeie vent, jij komt er wel”of nog erger “Ik ga mijn best er voor doen om jou binnen te houden, wij hebben mensen zoals jij nodig”. Terwijl daar totaal geen organisatorische basis voor is. Juist die mannen en vrouwen worden geconfronteerd met een einddatum van hun contract en spreekwoordelijk over het hek gegooid. 

En juist deze doelgroep, daar willen we iets mee!

Waar loop je dan tegenaan als dienstverlater? 

Nogmaals, niet iedere militair zal problemen hebben om de dienst op een succesvolle manier te verlaten maar laten we even opsommen waar men tegenaan kan lopen:

Defensie is uniek. Waar je ook werkt bij de organisatie, de omgangsvormen, de basis know-how en werkwijze zijn vrijwel identiek. Bij het verlaten van de dienst en overgaan naar een ander bedrijf wordt iedereen gegarandeerd geconfronteerd met letterlijk een andere wereld.

De bedrijfscultuur is anders en de omgang met je collega’s wordt ook anders. Waar je eerder wist hoe de moeder van je buddy heette, weet je bij je nieuwe werk na 2 jaar niet eens of je naaste collega überhaupt nog een moeder heeft.

Defensie is wat secundaire arbeidsvoorwaarden betreft kampioen;

  • Verlofdagen
  • ADV dagen
  • Géén zorgverzekeringskosten (los van de eigen bijdrage die automatisch wordt ingehouden van het loon)
  • Geen tandartskosten
  • Geen aanvullende fysiotherapiekosten
  • Gratis ziekenhuisbezoek, het CMH staat ter beschikking voor je
  • Gratis Psychische hulp (MGGZ)
  • Gedegen reiskosten vergoeding
  • Werkkleding is inclusief

Dit soort zaken kan een hoop gevolgen hebben voor je financiële bij een baan buiten Defensie,

Als je bij Defensie een belangrijke functie vervult, op welk niveau dan ook, dan kan het voorkomen dat je dit niet terug vindt in je nieuwe baan.

Het gevoel van urgentie zwakt dan af want voor je gevoel maakt het niet uit wat je doet want bij je nieuwe werk komt het toch wel goed. Dit kan soms wat doen met je eigenwaarde, motivatie en loyaliteit naar je nieuwe werkgever. 

Onze inzet

Los van het feit dat de transitie van militair naar burger in de regel, prima verloopt. Zien wij zeker verbeter punten. Als militair weten wij dat als je op missie gaat, je een MGI (Missie Gerichte Instructie) krijgt. Een 2 daagse cursus over wat er komen gaat bij je volgende uitzending.

Wij vragen ons af, waarom is er geen BGI (Burger Gerichte Instructie)?

En daarom zoeken wij jou!

Heb jij een beter idee of een optie die aansluit bij ons verhaal dan zoeken wij jou! Dit geldt niet alleen voor particulieren, ex-militairen of defensie medewerkers zelf. Iedereen met een passend idee kan zijn of haar input bij ons achterlaten.

Daarnaast zijn wij uiteraard op zoek naar bedrijven die graag (oud) defensie personeel in dienst willen aannemen en ons hierin zouden willen/ kunnen steunen!

Neem contact met ons op